Inbilsk.se
Om hälsa, sjukvård och skönhet

Fiskolja och Omega-3

juni 17, 2008 11:49 by Gabbi

Många olika fettsyror kan kategoriseras som omega-3 men det betecknar den sista kolatomen i en traditionell kemisk nomenklatur.

Ett utbrett missförstånd är att Omega-3 fettsyror har en kolesterolsänkande effekt och därigenom förebygger hjärtkärlsjukdomar, men misstankar om detta finns utan vetenskapliga bevis. Dock har Omega-3 fettsyror en triglyceridsänkande effekt vilket inte påverkar risk för hjärtkärlsjukdomar. En för låg mängd av omega-3-fettsyror i kosten tros kunna öka risken för vissa mentalsjukdomar såsom depressioner. Omega-3-fettsyror är antiinflammatoriska och kan därigenom lindra inflammatoriska sjukdomar dock ej som direkt vård.

Omega-3-fettsyrorna förekommer naturligt i fet fisk som exempel makrill, sill och lax. Fettsyrorna lagras in i fiskens fett och hjälper den att bibehålla sin rörlighet vid lägre temperaturer genom att de mer förgrenade fettsyrorna är väsentligt mer elastiska jämfört med mättade fettsyror. De personer som är allergiska eller inte gillar fisk kan köpa fiskolja att äta eller omega-3-tillskott i form av tabletter (ofta innehållande fiskolja).


Currently rated 1.0 by 1 people

  • Currently 1/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taggar: fiskolja, omega-3, fettsyror, mat
Kategorier: Kost
Actions: E-mail | Permalink | Comments (0) | RSS

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Live preview

november 19. 2017 04:01